Çevrimiçi Verilerinizi Güvende ve Gizli Tutmanız için 7 Öneri

Çevrimiçi olan verilerimizin güvenliği hususunda herkesin aklında birçok soru işareti var. Bunun sebebi, son yıllarda artmakta olan siber saldırılar ve Facebook’un 87 milyon kullanıcısının verilerini bir analiz şirketine satması gibi skandallardan oluşan ve artmakta olan endişeye de bağlı. Verilerinizi güvende tutmak giderek daha önemli bir hal alıyor.

Verilerinizi Güvende Tutmak İçin 7 Öneri

1. VPN Kullanın

VPN Nasıl Kullanılır? VPN programını bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza indirdikten ve kurduktan sonra size verilen ülke seçenekleri arasından IP adresinizin gözükmesini istediğiniz sunucu seçeneğini seçerek bağlantınızı aktif hale getirmelisiniz. VPN kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şey ücretsiz VPN programlarını kullanmamaktır çünkü ücretsiz VPN programları sizin internet deneyiminizi yavaşlattığı gibi sizin bilgi ve verilerinizi de kaydedebilir. Bu yüzden, kullandığınız VPN programının hiçbir şekilde internet aktivitenizi kaydetmediğinden ve güvenli bir program olduğundan emin olun. VPN programı sizin için internet üzerinde tünel protokolüyle sanal özel bir ağ yaratarak sizin internet deneyiminizi güvenli ve gizli hale getirir çünkü bütün verileriniz şifrelenir ve hiçbir şekilde kaydı tutulmaz. Bilgisayar korsanları veya art niyetli olan üçüncü partiler bilgilerinize ve verilerinize ulaşsa bile bunlarla işlem yapamaz çünkü bu veri ve bilgi paketleri şifreli; yani okunamaz durumda olacaktır.

2. Gizli Pencere Modunu Kullanın

Kullandığımız tarayıcıların çoğunda gizli pencere adı verilen versiyonlar bulunuyor. Bu pencereler ile internete bağlandığınızda internet aktiviteniz hiçbir şekilde bilgisayarınıza kaydedilmez. Bunu güvenliği arttırmak için bir seçenek olarak görebilirsiniz. Yine de, verileriniz ve bu tarayıcıyı kullanırken girdiğiniz web siteleri sizin bilgilerinizi görebilir, toplayabilir, kaydedebilir ve üçüncü partilerle paylaşabilir.

3. Birden Çok E-posta Adresi Kullanın

Kullandığınız uygulamalar, işiniz, kişisel amaçlarınız ve benzeri kullanım amaçları için birer tane e-posta adresi için. Bu gibi sebeplerin hepsi için bir tane e-posta adresi kullanmak, bu e-postanız ele geçirildiğinde sizin bütün verilerinizin çalınabileceği anlamına gelir. İşiniz için ayrı, kişisel kullanımınız için ayrı, kullandığınız uygulamalar için ayrı bir e-posta adresi oluşturmak sizin verilerinizin güvende kalmasına yardımcı olabilir.

Biz Ölünce Mail Adresimize Ne Olacak?

4. Güçlü Şifreler Kullanın

Akıllı telefonunuzda ve bilgisayarınızda kullandığınız ekran kilitleri başta olmak üzere, kullandığınız her bir uygulama ve ziyaret ettiğiniz her bir web sitesi için oluşturduğunuz şifrelerin güçlü olduğundan emin olun. Güçlü şifre nedir? Kolay tahmin edilemeyen ve kırılması zor olan şifreler. Doğum tarihiniz, isminiz, köpeğinizin ismi gibi şifreler art niyetli kişiler tarafından kolay bir şekilde tahmin edilebilir. Bu yüzden, şifrelerinizin en az 8 karakter olmasına, büyük ve küçük harf kombinasyonundan oluşmasına, rastgele rakamlar içermesine ve en az bir sembol içermesine dikkat edin.

5. ‘’Bedava’’ Olan Tekliflerden Kaçının

E-postalarınızda veya internette gezerken denk geldiğiniz ‘’Bedava’’ veya ‘’Ücretsiz’’ başlığına sahip olan tekliflerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Güvenli bir kaynaktan geldiğine emin olmadığınız sürece bu gibi e-postaları açmaktan kaçının ve bu şekilde metne sahip olan linklere tıklamaktan sakının. Trojan virüsleri gibi kötü amaçlı yazılımlar sizin bütün şifrelerinizi bir anda ele geçirebileceği gibi bu gibi virüsleri bu şekilde bulaştırmak çok kolaydır.

6. İyi Bir Antivirüs Kullanın

Güvenli bir antivirüs programı sizi yukarıda bahsettiğimiz kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyacaktır. Trojan virüsleri hariç herhangi bir linke tıkladığınızda ardı ardına açılan sekmelerdeki reklamlarda virüs gibi yayılarak bilgisayarınız yavaşlatır.

7. Kameranızı ve Mikrofonunuzu Kapatın

Bazı kötü amaçlı yazılımlar sizin bilgisayarınıza sızarak sizin kameranızı ve mikrofonunuz aktifleştirir. Kameranızın bilginiz dışında aktifleştiğini ışığı yanarsa anlayabilirsiniz fakat siber saldırılar öyle güçlü hale geldi ki kamera ışığınız yanmayabilir. Özellikle mikrofonunuzun aktifleştiğini hiçbir şekilde fark edemeyebilirsiniz. Bu sebeplerden ötürü, bilgisayarınızın kamerasına bir post-it yapıştırın ve mikrofonunuza da bir bant yapıştırın ve daha sonra bilgisayarınızı aralıklarla antivirüs programı ile kontrol edin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir