Üniversite Kazananlara Tavsiyeler

istanbul universitesi Kampus

Cuma günü üniversite sonuçları açıklanmaya başlayınca Friendfeed’de yaygın şekilde kazanılan bölümleri paylaştı genç arkadaşlarımız ve mümkün olduğunca kazandıkları okullar hakkında bilgi toplamaya çalıştılar. Bir kaç tanesine göz attıktan sonra genel bilgilendirmelerin yararlı olacağını düşünerek #üniversitekazananlaratavsiye etiketiyle bir yorum yaptım. Bir tane daha, bir tane daha derken rağbet gördü ve aldı başını gitti 🙂

Üniversite Kazananlara Tavsiyeler

Liseyi yeni bitirmiş ve farklı bir okul deneyimi yaşayacak olan heyecanlı arkadaşlarımızla deneyimlerimizi paylaşmak istiyorum:

1-) Gerçekten ihtiyacınız yoksa öğrenim kredisi almayın. Okul boyunca gelen sıcak para yüzünüzü güldürebilir ama okulu bitirdikten 2 sene sonra ayda 250-350 TL ödemeye başlayınca iş hayatına yeni başlayan biri için ciddi bir eziyet oluyor.

2-) İlk tanıştığınız kişilerle eve çıkmayın. Özellikle kayıt sırasında tanışılan yurtların kötülenmesinin de büyük etkisiyle eve çıkmaya hevesli arkadaşlar 2-3 hafta içerisinde bunu gerçekleştiriyorlar ve ekseriyetle hüsranla sonuçlanıyor. Unutmayın ki biriyle aynı evi paylaşmak zordur, aynı yemekleri sevip aynı müziklerden hoşlanıyorum diye ev arkadaşı olunmaz.

3-) Okul bittiğinde diploma kadar önemli olan faktör de okul hayatınız boyunca katıldığınız eğitim/seminer/organizasyon vb sosyal ortamlardır, okul hayatınızı iyi değerlendirin. Dersleri başarıyla tamamlayıp diplomayı elinize aldığınızda en fazla %20’sine hakim olduğunuz bir meslek edinmiş olursunuz fakat akademik bilgileri desteklemezseniz ve yeterince sosyalleşmezseniz iş hayatınızda hep karşısınıza çıkar. İş görüşmelerinde diplomadan çok daha değerlidir.

4-) Ev tutmaya karar verirseniz aileniz ile birlikte gidin ki ev sahibi normalin 2 katı kira talep edemesin. Unutmayın ki gittiğiniz illerdeki esnaf öğrencileri yağlı müşteri gibi görür ve “ne kopartırsam kardır” mantığıyla hareket eder, istisnalar kaideyi bozmaz. 600 TL’ye 3+1 ev tuttuk diye heyecanlanırsınız ama bir süre sonra üst komşunuzun 300 TL kira ödediğini öğrenirsiniz, ailenizle gidip ev sahibi ile anlaşırsanız iyi bir pazarlıkla 400 TL’den daha aşağıya ev kiralayabilirsiniz. (Bahsi geçen rakamlar afakidir.)

5-) 1. sınıfı yurtta geçirip 2. sene eve çıkmaya karar verdiyseniz mutlaka ama mutlaka finallerden sonra memlekete dönmeden bu işi bitirin. Finallerden sonra öğrenciler genellikle okullarından koşarak uzaklaşır, eve çıkmak isteyenler bile koca yaz var hallederiz diye düşünür. Gitmeden 300 TL’ye kiralayabileceğiniz bir ev için dönem başında ev sahibi 500 TL’ye burun kıvırır. Tabi alacağınız eşyalar için de bu durum geçerlidir.

6-) Hayatınızın en unutulmaz günlerini yaşayacağınızı unutmatın ve olabildiğince tadını çıkartmaya bakın. Hayatınız boyunca belkide bir daha hiç imkan bulamayacağınız kadar zamana sahipsiniz, çalışmadan gelen bir maaşınız var ve tek beklenti okulunuzu bitirmeniz. Zamanınızı iyi değerlendirin ve okulu bitirdiğinizde anımsayacağınız çok fazla anınız olsun.

7-) Ortalama yapıp yatay geçiş yapacağım hayalleri kurmayın. Özellikle büyükşehirlerde okumayan öğrencilerin pek çoğunda en baştan bu hayal vardır ve ilk sınavların sonuna kadar sürer. İlk sınavdan sonra hala bunu konuşabilenlerden pek azı bunu başarır.

8 -) Seçmeli derslerinizin analizini önceden yapıp tercihlerinizi ilk gün erken saatlerde yapın. İlgi alanınıza giren dersler ve/veya kolay geçileceği bilinen dersler çok çabuk tükenebilir. İstemediğiniz bir dersi almanız o derse ön yargı oluşturur ve başarınızı etkiler. Ayrıca bir başkasının yüksek not aldığı dersten sizin de başarıyla geçeceğinizin garantisi yoktur.

9-) Pek çok öğrenci için aileden gelen para bir nevi maaş ile öğrencilik yıllarını geçirmek çok eğlencelidir. Ailenizin katlandığı zahmeti aklınızdan çıkarmayın. Evladım rahat etsin kimseye muhtaç olmasın diye 3 kuruş fazla para göndermek için 2 gün sonra sofrasına ne koyacağını bilmeyen ebeveynleriniz olabilir ve bunu size hissettirmemk için uğraşırlar. Musluğu ne kadar açmanız gerektiğini öğrenin. (Bu durumda olmayan aileler tenzih edilmiştir)

10-) Sınavlar için kendinize çalışma programı yapın, programınız nasıl olursa olsun sınav gecesi o derse çalışmış ve son gece tekrar ediyor olun. Böylelikle uykuya yeterli zamanı ayırmış olursunuz ve sınava çok rahat girersiniz. Tekrar ediyor olduğunuz için bilgiler unutulmaz ve başarılı olmanız kaçınılmaz olur. 3 dönemde 46 dersi 3,20 ortalama ile geçmemin sırrını vermiş oluyorum 🙂

11-) Üst sınıftan kafa bir arkadaş edinin geçen yılın sorularını ve cevaplarını alın. Öğretmenler ve dersler ile ilgili bilgileri edinebilirsiniz, ayrıca ders notlarını da geçmişe dönük temin etmiş olursunuz. Aksi takdirde 5. sene sınavlarından önce “Not var mı abi? fotokopide bulamadım.” klasmanında olma ihtimaliniz hiç de yabana atılacak gibi olmaz.

12-) Kendinizi ve fikirlerinizi yazılı ve sözlü olarak düzgün olarak ifade etmeyi iyi öğrenin. Bol bol kitap okumalı, ilginiz çeken yayımları takip etmeli, sürekli insanlarla iletişim halinde olmalısınız hatta yapabiliyorsanız blog tutun. Bir şekilde kendinizi ifade etmeyi öğrenmezseniz ilerleyen zamanlarda sıkıntısını yaşarsınız.

13-) Profesörlerden ders almaktan çekinmeyin. İstisnai durumlar haricinde derste öğretmeyi hedeflerler sınavda klişe sorular ile karşılaşırsınız. Kendilerini ispatlamak gibi bir psikolojileri olmadığı için rahat bir ders olması kaçınılmaz.

14-) Üniversiteye kapak at, sonra yata yata geçersin söylemine inanmayın. Üniversiteyi kazanmak kolay değil tamam ama bitirmek başka bir boyut, LGS’yi Şampiyonlar Ligi ön eleme maçına, üniversiteyi ise Şampiyonlar Ligi grup maçları ve final yolculuğuna benzetebiliriz.

15-) Kazanacak kapasiteniz varsa bitirecek kapasiteniz de vardır, kendinizi kandırmayın. Zorluk derecesi daha yüksek olsada okulu bitirmek çok büyük bir meziyet değildir. Öğrenmeyi öğrenirseniz çocuk oyuncağı gibi bile gelebilir.

16-) Üniversitenizdeki kulüplere katılın, aktif olarak görev alın. Pek çok kişi tarafından angarya olarak görülen görevinizi yerine getirdiğinizde yeni bir tecrübe/bilgi edinmiş olacaksınız. Öğrenciyken edindiğiniz tecrübeler yani üniversite kariyeriniz mezun olduktan sonraki kariyerinizin iskeleti olacaktır.

17-) Dönem Projesi ve Bitirme Projesi olarak hazırladığınız projeleri özenle seçin. Daha önce yapılmış ya da artık ezberlenmiş projeleri ödev olarak vermekten kaçının. Hazırladığınız projelerin fakültede kalıcı olarak kullanılmasını sağlayın. Kariyerinizde referans olarak gösterilebilsin.

Üniversite hayatına yeni başlayan arkadaşlar için başucu yazısı tadında oldu ama okumakla olacak şeyler değil tabiki. Uygulayabilmek önemli, en azında uygulayamadığınız zamanları kısa tutmak ve uygulamaya geçmek gerekli.

Bir kulağınızdan girip bir kulağınızdan çıkacağını da düşünmüyor değilim ama kendiniz tecrübe ettiğinizde bu yazıya dönüp okuduğunuzda gerçekliğini çok daha iyi anlayacaksınız.

Yazımda yer vermediğim ya da daha sonrasında eklenen tavsiyeler takip etmek isteyebilirsiniz.

Benden önce davranan 2 arkadaş tespit ettim 🙂

1 & 2

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 replies on “Üniversite Kazananlara Tavsiyeler”

  • zuhal
    Ağu 15, 2010 at 03:18

    çok güzel bir yazı olmuş..kesinlikle katılıyorum.

  • İbrahim Uzun
    Ağu 15, 2010 at 11:39

    Çok güzel yazı, eline sağlık. Ama bunlar insanın bir kulağından girer diğerinden çıkar dediğin gibi. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Öğrenci arkadaşlara tavsiyem bu yazıyı çerçeveletip masabaşına koysunlar 🙂 Gördükçe kendilerini sorgulamaları lazım. Acaba İsmail Abi’nin tavsiyelerini dinliyor muyum diye.