Şile Sofular Köyü

Beni tanıyanlar Şile’li olduğumu daha iyi tanıyanlar Şile’nin Sofular Köyü’nden olduğumu bilirler. O kadar zamandır blog yazıyorum ama yaz aylarında İstanbul’a yakın kaçamak yapılacak mekanlardan biri olan köyüm hakkında hiç bilgi paylaşmadığımı farkettim. Şimdi Şile Sofular Köyü hakkında bilgi verici bir yazı yazmaya karar verdim, zararın neresinden dönersek kardır 🙂

Lise yıllarımda köyün girişindeki pazar yerinde gözleme tezgahı işlettim, daha sonra da kahve işlettim 2 sene babamla birlikte. Üniversite yıllarımda ise yaz aylarında cankurtaranlık yaptım 4 yaz boyunca 2 sene muhtarlık bünyesinde 2 sene de şu an olduğu gibi Sağlık A.Ş. bünyesinde, Şile’deki resmi plajlarda biri ve can güvenliği ön planda çünkü doğruda kuzeye açık tehlikeli sayılabilecek bir plaj, yaklaşık 750 metre genişliği var. Sağında resmi plaj statüsü olmayan köyün Islak Plajı ve Sofular Köyü Mağarası bulunuyor.

Köyümüzde organik yumurta alabileceğiniz tavuk çiftlikleri, bahçelerden toplanıp yol kenarlarında görebileceğiniz meyve ve sebzeler, kasap, bakkal, tekel bayisi ve oturup bir şeyler yiyebileceğiniz gözlemeci bulunuyor.

Daha önce köyüm ile ilgili paylaştığım yazılar Cankurtaran Gözünden, Kullanılmış Gözleme, Bayram Havası, Beyaz Peynir Gibiyim ve Karadayı Dizisinin Çekildiği Köy Neresi?

Şile Sofular Köyü yaklaşık 80 haneden oluşan Şile klasiği yaz aylarında doluluk oranı yüksek Şile’nin İstanbul tarafındaki küçük köylerinden biri. Sahile mesafesi 1 km civarında ve dağların yamaçlarına kurulmuş genişleme imkanı nispeten düşük bir yapıya sahip. Bu küçük köyün bünyesinde Şile Sofular Köyü Mağarası, plajı, piknik alanı, çadır alanı, mesire alanı ve Şile Sofular Köyü ATV Safari bulunuyor.

Şile Sofular Köyü Nerede?

Boğaziçi Köprüsü’ne olan mesafesi yaklaşık 55 km

Şile Sofular Köyü Mağarası

Mağara hakkında rivayetler dolanıyor bol miktarda. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla Bizans zamanında liman gibi değerlendirilmiş, denizden gelecek olası tehlikelere karşı gözcülük yapılan minik bir yerleşim gibi kullanılmış. Şile Sofular Köyü Mağarası girişinde kayaların oyularak yapıldığı küçük bir mezar var, rivayet o ki burada o dönemin veliaht prenslerinden biri ölmüş/öldürülmüş ve mezarı yapılmış.

Şile Sofular Köyü Mağarası
Şile Sofular Köyü Mağarası

Mağaranın ne kadar içeri gittiği konusundaki bilgi ise bizzat benim deneyimlediğim içeri doğru 200-250 metre var içeride çeşitli odaların olduğu. Teçhizatlı bir deneyim olmadığı için gördüğümüz ama gitmediğimiz kısım da var. Babam çocukluğunda daha da ilerilerde mağaranın ikiye ayrıldığı ve bir tarafında demir kapı olan kısma kadar gittiğini söyledi ama mesafesi ne kadar bilmiyorum. Mağaranın diğer ucunun kuş uçuşu 20 km mesafedeki Satmazlı Köyü’nde olduğu söylenir.

Define avcılarının hedefi olan bu mağara etrafında ve özellikle girişinde bol miktarda kazı yapılmış olmakla beraber bilinen bir define bulunamamıştır. Bu konuda yapılmış korsan hazinesi bulunduğuna dair özel bir haber.

Şile Sofular Köyü Plajı & Mesire Alanı

Yıllarca hem deniz hem de görev için bol bol ziyaret ettiğim mekan, Foursquare üzerinde yer alan bilgiler ve fotoğraflar bir miktar bilgi verebilir size. Hafta içi gitmek için mükemmel, cumartesi için ideal ama pazar günü için uzak durulması gereken bir yer. Pazar günleri İstanbul’dan kaçmak isteyen kalabalığın önemli derecede yükünü çektiği için kum ormanlık sonrası kum nerede başlıyor, deniz nerede başlıyor nerede derinleşiyor fark etmek çok zor. Özellikle cankurtaranlık yaparken pazar günlerini hiç sevmezdim. Kalan 6 günden daha yorucu ve yoğun geçerdi.

Şile Sofular Köyü Plajı & Mesire Alanı
Şile Sofular Köyü Plajı & Mesire Alanı

Altın kum diye tabir edilen ince ve rahatsız etmeyen bir plaj, çocukların rahatlıkla dolaşabileceği bir yapıda. Denizin derinliği kışın olan deniz hareketlerine göre sürekli olarak değiştiği için cankurtaranların komutlarını takip etmekte fayda var. Şile Sofular Köyü Piknik Alanı ile birlikte yaklaşık 2000 aracı barındırma potansiyeline sahip. Girişte otopark ücreti ödemeniz gerekmekte ve Şile Sofular Köyü Plajı & Mesire Alanı giriş ücretleri her yıl farklılık göstermektedir, ücretlendirme Şile Belediyesi’nin belirlediği şekilde gerçekleştirilmektedir.

Şile Sofular Köyü Piknik Alanı

Amazon ormanları gibi dikenliklerle kaplı olduğu zamanı hatırladığım yer 🙂 Şimdilerde dikenliklerden arındırılmış, ağaçların altında mükemmel vakit geçirebileceğiniz bir yer. Şanslıysanız belki de erken gelmişseniz banklardan yararlanabilir, ağaçlara arasına hamak kurup püfür püfür esen rüzgarla istirahat edebilirsiniz. Mangal ise olmazsa olmaz.

Şile Sofular Köyü Piknik Alanı
Şile Sofular Köyü Piknik Alanı

Görsel dugun.com’dan alınmıştır.

Şile Sofular Köyü Çadır Alanı & Büfe

Burası biraz çetrefilli. Mesire alanına ait bir çadır alanı var ama ihale usulü işletme el değiştirdiği için işletme kalitesi ve çadır alanı kullanılabilirliği değişiyor. Şile Sofular Köyü mesire alanı içerisinde ihtiyaçlarınıza destek olabilecek bir büfe bulunuyor.

Şile Sofular Köyü Pansiyon

En çok merak edilen sorulardan biri. Bildiğiniz düzende bir pansiyon bulunmuyor ama köy içerisinde günlük, haftalık aylık kiralanabilen evler mevcut.

Şile Sofular Köyü Satılık / Kiralık Evler

Konut sayısının azlığı, Şile ve civar köylerdeki talep yoğunluğu sebebiyle fiyatlar hatrı sayılır derecede yüksek diyebilirim. Az konut olduğu için burada satılık veya kiralık evler aslında oldukça az sayıda. Bu konuda bir arayışınız varsa benimle iletişime geçmeniz halinde sizi bölgeye hakim güvenilir bir dostumla tanıştırabilirim.

Bilmek istediğiniz farklı konularda sorularınız için istediğiniz zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.

Cem Yılmaz’ın yeni filmi ArifV216’nın Çekildiği Yer

2017 itibarı ile çekimleri yapılan ArifV216’nın platosu da Şile Sofular Köyü Plajı & Mesire Alanı içinde bulunuyor. Haziran ayı itibarı ile çekimlerin bittiği söyleniyor, bu aralar giderseniz eski kayıkhane binasının arkasında yer alan kum tepesinin ormana bakan kısmında yer alıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir