CDN nedir?

CDN, Content Delivery Network adıyla geliştirilen bir teknolojidir ve genel olarak içerik dağıtım ağını ifade etmektedir. Web sitesinin lokasyon olarak farklı noktalardan hizmet vermesini sağlayan sistem, böylece daha hızlı bir şekilde erişim sağlar. Bulut bilişim platformu olarak geliştirilen CDN sisteminde, web sitesinde bulunan tüm elemanlar, statik bir şekilde barındırılır. Barındırmanın ve hızlı bir şekilde lokasyon bazlı erişim imkanı sunmasının yanı sıra CDN platformlarında farklı optimizasyon çalışmaları da yapılabilmektedir. Dünya’da ve Türkiye’de hizmetleri ve çözümleriyle ön plana çıkmış pek çok farklı firmalar olduğundan dolayı küçük ya da büyük ölçekli işletmeler için teknolojiye kolay bir şekilde geçiş yapılabilmektedir.

Personel Devam Kontrol Sistemleri (PDKS) Nedir?

CDN nasıl çalışır?

CDN geçişi sonrasında web sitesinin tek bir sunucudan hizmet vermesinin önüne geçilir. Özellikle tek bir ülkeye hizmet vermeyen, uluslararası statüde olan web siteleri için daha kritik öneme sahip olan CDN, platformdaki sunucu lokasyonlarına göre en yakın yerden hizmet verilmesini sağlar. Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’deki sunucularda barınan bir web sitesine erişilmek istendiğinde, normalde Türkiye sunucularına bağlantı sağlanır. Bu da gecikmelerin yaşanmasına yol açar. Ancak CDN aktif hale getirildiğinde ABD’deki sunucular üzerinden web siteye erişim sağlanır. Böylece daha hızlı bir şekilde siteye erişim sağlanmasının önü açılır.

Sistemin tek avantajı, hızlı erişim değildir. Hızlı erişimin yanı sıra ayrı sunucular üzerinden verilen hizmet sayesinde yoğunluk, artı yük problemleri de yaşanmaz. Kullanıcı memnuniyetin sağlanması, hızlı açılan web sitelerin kullanılmasını sağlayan CDN, böylece site SEO çalışmalarında da olumlu bir ekti yapar. Üstelik pek çok güvenlik katmanı ve özelliğinin de olması olası saldırı gibi durumlarda kullanıcılara ek avantajlar sunar.

Dünyada ve Türkiye’de en önemli CDN firmaları hangileri?

Türkiye’deki kullanıcıların da tercih edebileceği sektörün önde gelen CDN firmaları şöyle;

1. StackPath

2. BunnyCDN

3. KeyCDN

4. Sucuri

5. Cloudflare

6. Amazon CloudFront

7. CacheFly

8. Rackspace

9. Google Cloud CDN

10. Microsoft Azure

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir