Evet kulağa hoş geliyor ve bir o kadar da şaşırtıcı ama Twitter’a dev rakip Mark Zuckerberg’ten geldi: Threads! Instagram ekibi tarafından geliştirilen metin paylaşım uygulaması Threads, mantık olarak Twitter özelliklerini klonlamış, en azından başlangıç aşamasındaki hali gibi. Peki Threads nedir? Threads nasıl kullanılır? Threads hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

Öldükten sonra sosyal medya hesaplarınıza ne olacak?

Threads nedir?

Hayatımıza yeni giren Threads nedir? Mark Zuckerberg, Instagram ekibinin geliştirdiği metin odaklı paylaşım uygulaması Threads’ın ilk sürümünü paylaştı. Threads, içerik üreticiler ve günlük paylaşım yapanlar için yeni ve ayrı bir alan sunarak gerçek zamanlı güncellemeler ve halka açık konuşma ve tartışmalara yönelik bir yeni bir platform sunuyor.

MarkZuckerberg “İnternetin geleceğini şekillendirebileceğine inandığımız açık, uyumlu sosyal ağlarla Threads’ı uyumlu hale getirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Meta’nın sosyal medya devi uygulaması Instagram’ın ekibi tarafından geliştirilen Threads, metin tabanlı içeriklerin paylaşılmasına olanak sağlayarak Instagram’ın başarısını yeni bir boyuta taşıyor. Instagram kitlesini kullanıcı adları ile birlikte hatta girişte profil fotoğrafı, profil açıklamalarına ve takipçilerine kadar tek tuşla hız erişim sağlayarak herkesin 1 dakikadan az bir sürede içeri adım atmasını sağlıyor.

Threads nasıl kullanılır?

Yeni sosyal medya uygulaması Threads, topluluğun bugün önemli olan şeylerden yarının popüler olanlarına kadar her şeyi tartışmak için bir araya gelebileceği bir platform oluşturmayı amaçlıyor. İlgi alanlarınız ne olursa olsun, en sevdiğiniz içerik oluşturucuları ve aynı şeyi seven diğer içerik oluşturucuları takip edip onlarla doğrudan bağlantı kurabilir veya düşüncelerinizi, görüşlerinizi ve yaratıcılığınızı dünyayla paylaşmak için kendi hedef kitlenizi oluşturabilirsiniz. Aslında en özet haliyle birçok yönden, Threads yeni Twitter olmayı hedefliyor.

Threads hakkında bilmeniz gerekenler

Threads nasıl okunur?

Evet telaffuzu zor ve ortamlarda coolluğunuza zeval verebilir bir durumdan bahsediyoruz 🙂

“thredz” şeklinde okunuyor ama bu konuda hemen Goolge’dan destek alabilirsiniz. Threads okunuşu

Threads İsmi Ne Anlama Geliyor?

Thread en yalın haliyle iplik anlamına geliyor ve platformun ortaya koyduğu hedefi oldukça açık bir şekilde ifade ediyor. Threads, birbirinden farklı görüşlere sahip kişileri ve doğal olarak ortaya çıakcak karşıt görüşlere sahip kişilerin düşüncelerini adeta iplik ağları gibi birbirine bağlayacağını ifade ediyor. Tabii ki Twitter’ın rakibi olarak piyasaya çıkan Threads’in isminin, en büyük rakibine benzer olması da tesadüf değil.

Threads ilerleyen dönemde Twitter’ın yerini alabilir mi?

Aslında zamanlama manidar. Elon Musk satın aldıktan sonra uygulama üzerinde hemen her gün yeni bir değişiklik yapılması ve alışkanlıkları derinden etkileyen bu değişiklikler biraz can sıkıcı olduğu bir dönemdeyiz. Söz konusu değişimlerin, kullanıcıların çoğunun tepkisini toplaması nedeniyle ortaya bir boşluk çıktı, önce köklü bir değişiklik çıkıyor sonra yoğun tepkiler ve aşırı yumuşama veya tamamen eskiye dönüş…

Meta da uzun yılların getirdiği alışkanlıkları değiştirmeye çalışan Twitter’da oluşan bu boşluğunu, yeni Twitter olarak tasarlanan Threads uygulamasını yürürlüğe sokarak doldurmayı amaçlıyor. Aslında Meta popüler olanı kopyalamaya devam ediyor 🙂 Threads, Twitter’ın yerini alabilir mi? Bence şu haliyle zor, başlangıç sürümü Twitter’ın ilk yıllarındaki gibi, en önemli avantajı Instagram’la senkronize olması ve etkileşim alma potansiyeli. Bakalım bugün yaşanan fırtına devam edecek mi? Yerini tatlı tatlı esen meltemlere bırakacak mı? Aklıma Google Plus geldi, hey gidi.

Threads’in Twitter’la Benzerlikleri

  1. Threads, hem kopyalandığı hem rakibi olan Twitter’la aynı mantıkla çalışıyor. Tasarımı da algoritması da aslında Twitter model alınarak hazırlandı.
  2. Görüşlerinizi ve düşüncelerinizi metin üzerinden dile getirebiliyor, floodlar oluşturabiliyor ve herkesin dahil olabileceği şekilde açık sohbetlere katılabiliyorsunuz.
  3. Tıpkı Twitter gibi video, fotoğraf ve link’ler ekleyebiliyorsunuz.
  4. Takip ettiğiniz bir kişi veya hesabın ya da gizli olmayan hesapların paylaşımını beğenip, yorum yapıp, kendi akışınızda paylaşabiliyorsunuz.
  5. Twitter’da “tweet atmak” olarak adlandırılan yazı paylaşma işlemine ise burada “threads atmak” deniyor.
  6. Twitter’da bir başkasının tweet’ini paylaşmaya “retweets” denirken; Threads’te buna “reposts” deniyor.

Threads’in Twitter’dan Farkları Nedir?

  1. Threads, Twitter’dan en önemli farkı bağımsız bir platform olmaması. Instagram’la paralel olarak kullanalıyor. Kendi paylaştığınız veya bir başkasının paylaştığı Threads post’unu doğrudan Instagram story’nizde paylaşabiliyorsunuz.
  2. Threads, Twitter’ın aksine (2 milyondan fazla paylaşım olmasına rağmen Trend Topic’ten Threads kaldırıldı) paylaşımlarınızı Twitter’a da yönlendirmenize müsaade ediyor. Bu strateji ile rakip platformda da görünürlük elde ediyor.
  3. Twitter’ın yeni getirdiği yada getirmeye çalıştığı günlük tweet okuma sınırlamasının aksine, Threads’te böyle bir sınırlandırma yok. Sabahtan akşama kadar paylaşımları okumaya devam edebilirsiniz.
  4. Twitter’daki 280 karakter sınırı varken Threads’te 500 karakter uzunluğa kadar paylaşımlar yapılabiliyor.
  5. Twitter’daki maksimum 2 dakika 20 saniyelik video süresi bulunurken bu süre Threads’te 5 dakikaya kadar.
  6. Twitter, son dönemde 250 milyondan fazla bir kullanıcı tabanına sahip olduğu bilinirken, Instagram’ın 2 milyar kullanıcısı olması önemli bir avantaj. Sosyal medya devi Instagram’ın bu popülerliği pek çok kullanıcısının Threads açması ile hızlı büyüyeceği öngörüsünü oluşturuyor.

Threads neden kuruldu? Gerek var mıydı?

Threads CEO’su John Smith, ” Bireylerin karakter sınırlarının getirdiği kısıtlamalar olmadan kendilerini tam olarak ifade etmelerine olanak tanıyan bir platforma olan ihtiyacı fark ettik” dedi .

” Threads Uygulaması ile kullanıcılar, hikayelerini, fikirlerini ve uzmanlıklarını daha kapsamlı ve düzenli bir şekilde paylaşarak daha derin konuşmaları teşvik edebilir ve üzerinde düşünülmüş tartışmaları teşvik edebilir.”

Sonuç

Bu yazının içeriğinde Threads nedir? Threads nasıl kullanılır? Threads hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? gibi merak edilen sorulara cevap vermeye çalıştım. Gelişmeleri de zaman içinde güncelleyeceğim.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir